branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna

  1. Kelner
  2. Kucharz
  3. Pracownik obsługi hotelowej
  4. Pracownik pomocniczy gastronomii (*kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim)
  5. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej (*kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim)
  6. Technik hotelarstwa
  7. Technik organizacji turystyki
  8. Technik turystyki na obszarach wiejskich
  9. Technik usług kelnerskich
  10. Technik żywienia i usług gastronomicznych

HGT 1. Wykonywanie usług kelnerskich

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy gastronomii
  3. Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowousługowej zakładu gastronomicznego
  4. Obsługiwanie gości
  5. Podstawy miksologii
  6. Rozliczanie usług kelnerskich
  7. Język obcy zawodowy
  8. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 2. Przygotowanie i wydawanie dań

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy żywienia i gastronomii
  3. Przyjmowanie i magazynowanie żywności
  4. Przygotowanie dań
  5. Wydawanie dań
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 3. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy hotelarstwa
  3. Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  4. Przygotowywanie i podawanie śniadań
  5. Organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 4. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach
    świadczących usługi gastronomiczne
  3. Wykonywanie prac pomocniczych podczas przygotowania potraw i napojów bezalkoholowych
  4. Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych, rybnych i mącznych
  5. Wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 5. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Utrzymywanie czystości i porządku w części pobytowej
    obiektu świadczącego usługi hotelarskie
  3. Utrzymywanie czystości i porządku w części ogólnodostępnej obiektu świadczącego usługi hotelarskie
  4. Wykonywanie prac pomocniczych w otoczeniu obiektu
    świadczącego usługi hotelarskie
  5. Wykonywanie prac związanych z pielęgnacją roślin i terenów zielonych należących do obiektu świadczącego usługi hotelarskie
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne

Technik hotelarstwa

technikum

HGT 3. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy hotelarstwa
  3. Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  4. Przygotowywanie i podawanie śniadań
  5. Organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 6. Realizacja usług w recepcji

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy hotelarstwa
  3. Rezerwacja usług hotelarskich
  4. Obsługa gości w recepcji
  5. Język obcy zawodowy
  6. Kompetencje personalne i społeczne
  7. Organizacja pracy małych zespołów

Technik organizacji turystyki

technikum

HGT 7. Przygotowanie imprez i usług turystycznych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy turystyki
  3. Projektowanie imprez i dobór usług turystycznych
  4. Kalkulowanie kosztów imprez i usług turystycznych
  5. Rezerwacja usług i imprez turystycznych
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne
  8. Organizacja pracy małych zespołów

HGT 8. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy turystyki
  3. Organizowanie informacji turystycznej
  4. Sprzedaż imprez i usług turystycznych
  5. Realizacja imprez i usług turystycznych
  6. Rozliczanie imprez i usług turystycznych
  7. Język obcy zawodowy
  8. Kompetencje personalne i społeczne
  9. Organizacja pracy małych zespołów

Technik turystyki na obszarach wiejskich

technikum

HGT 9. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy turystyki na obszarach wiejskich
  3. Przygotowanie i sprzedaż imprez i usług turystycznych
  4. Realizowanie imprez i usług turystycznych
  5. Rozliczanie imprez i usług turystycznych
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne
  8. Organizacja pracy małych zespołów

HGT 10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy turystyki na obszarach wiejskich
  3. Prowadzenie produkcji w gospodarstwie rolnym
  4. Dostosowanie gospodarstwa rolnego do działalności agroturystycznej
  5. Obsługiwanie klienta w gospodarstwie agroturystycznym
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne
  8. Organizacja pracy małych zespołów

Technik usług kelnerskich

technikum

HGT 1. Wykonywanie usług kelnerskich

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy gastronomii
  3. Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowousługowej zakładu gastronomicznego
  4. Obsługiwanie gości
  5. Podstawy miksologii
  6. Rozliczanie usług kelnerskich
  7. Język obcy zawodowy
  8. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 11. Organizacja usług gastronomicznych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy gastronomii
  3. Planowanie usług gastronomicznych
  4. Organizowanie usług gastronomicznych
  5. Rozliczanie usług gastronomicznych
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne
  8. Organizacja pracy małych zespołów

Technik żywienia i usług gastronomicznych

technikum

HGT 2. Przygotowanie i wydawanie dań

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy żywienia i gastronomii
  3. Przyjmowanie i magazynowanie żywności
  4. Przygotowanie dań
  5. Wydawanie dań
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne

HGT 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy żywienia i gastronomii
  3. Planowanie żywienia
  4. Organizowanie produkcji gastronomicznej
  5. Prowadzenie usług gastronomicznych
  6. Język obcy zawodowy
  7. Kompetencje personalne i społeczne
  8. Organizacja pracy małych zespołów