RYB 1.Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz rybackie użytkowanie wód śródlądowych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy rybactwa śródlądowego
  3. Prowadzenie gospodarstwa w akwakulturze
  4. Użytkowanie rybackie wód śródlądowych
  5. Prowadzenie prac rybackich z zastosowaniem sprzętu, maszyn i urządzeń rybackich
  6. Wykonywanie, naprawa i konserwacja sprzętu sieciowego i budowli rybackich
  7. Język obcy zawodowy
  8. Kompetencje personalne i społeczne

Technik rybactwa śródlądowego

technikum

RYB 1.Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz rybackie użytkowanie wód śródlądowych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy rybactwa śródlądowego
  3. Prowadzenie gospodarstwa w akwakulturze
  4. Użytkowanie rybackie wód śródlądowych
  5. Prowadzenie prac rybackich z zastosowaniem sprzętu, maszyn i urządzeń rybackich
  6. Wykonywanie, naprawa i konserwacja sprzętu sieciowego i budowli rybackich
  7. Język obcy zawodowy
  8. Kompetencje personalne i społeczne

RYB 2. Organizacja prac rybackich w akwakulturze i w rybackim użytkowaniu wód śródlądowych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy rybactwa śródlądowego
  3. Planowanie i organizowanie produkcji ryb i innych organizmów wodnych w akwakulturze
  4. Planowanie i organizowanie rybackiego użytkowania wód śródlądowych
  5. Planowanie i organizowanie profilaktyki oraz leczenia ryb i innych organizmów wodnych
  6. Organizowanie i nadzorowanie prac związanych ze wstępnym przetwórstwem i sprzedażą ryb i innych organizmów wodnych
  7. Organizowanie i prowadzenie łowisk wędkarskich
  8. Język obcy zawodowy
  9. Kompetencje personalne i społeczne
  10. Organizacja pracy małych zespołów

Technik rybołówstwa morskiego

technikum

RYB 3. Pełnienie wachty morskiej i portowej na statku rybackim

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy kształcenia w żegludze śródlądowej i morskiej
  3. Nawigacja i planowanie podróży
  4. Prowadzenie akcji ratowniczych i ratunkowych na morzu
  5. Dbałość o statek i opieka nad ludźmi
  6. Eksploatacja statku rybackiego
  7. Język obcy zawodowy
  8. Kompetencje personalne i społeczne
  9. Organizacja pracy małych zespołów