branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna
- Kelner
- Kucharz
- Pracownik obsługi hotelowej
- Pracownik pomocniczy gastronomii (*kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim)
- Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej (*kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim)
- Technik hotelarstwa
- Technik organizacji turystyki
- Technik turystyki na obszarach wiejskich
- Technik usług kelnerskich
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
HGT 1. Wykonywanie usług kelnerskich
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy gastronomii
- Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowousługowej zakładu gastronomicznego
- Obsługiwanie gości
- Podstawy miksologii
- Rozliczanie usług kelnerskich
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 2. Przygotowanie i wydawanie dań
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
- Przygotowanie dań
- Wydawanie dań
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 3. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy hotelarstwa
- Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Przygotowywanie i podawanie śniadań
- Organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 4. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach
świadczących usługi gastronomiczne - Wykonywanie prac pomocniczych podczas przygotowania potraw i napojów bezalkoholowych
- Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych, rybnych i mącznych
- Wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 5. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Utrzymywanie czystości i porządku w części pobytowej
obiektu świadczącego usługi hotelarskie - Utrzymywanie czystości i porządku w części ogólnodostępnej obiektu świadczącego usługi hotelarskie
- Wykonywanie prac pomocniczych w otoczeniu obiektu
świadczącego usługi hotelarskie - Wykonywanie prac związanych z pielęgnacją roślin i terenów zielonych należących do obiektu świadczącego usługi hotelarskie
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
Technik hotelarstwa
HGT 3. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy hotelarstwa
- Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Przygotowywanie i podawanie śniadań
- Organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 6. Realizacja usług w recepcji
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy hotelarstwa
- Rezerwacja usług hotelarskich
- Obsługa gości w recepcji
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
Technik organizacji turystyki
HGT 7. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy turystyki
- Projektowanie imprez i dobór usług turystycznych
- Kalkulowanie kosztów imprez i usług turystycznych
- Rezerwacja usług i imprez turystycznych
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
HGT 8. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy turystyki
- Organizowanie informacji turystycznej
- Sprzedaż imprez i usług turystycznych
- Realizacja imprez i usług turystycznych
- Rozliczanie imprez i usług turystycznych
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
Technik turystyki na obszarach wiejskich
HGT 9. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy turystyki na obszarach wiejskich
- Przygotowanie i sprzedaż imprez i usług turystycznych
- Realizowanie imprez i usług turystycznych
- Rozliczanie imprez i usług turystycznych
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
HGT 10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy turystyki na obszarach wiejskich
- Prowadzenie produkcji w gospodarstwie rolnym
- Dostosowanie gospodarstwa rolnego do działalności agroturystycznej
- Obsługiwanie klienta w gospodarstwie agroturystycznym
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
Technik usług kelnerskich
HGT 1. Wykonywanie usług kelnerskich
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy gastronomii
- Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowousługowej zakładu gastronomicznego
- Obsługiwanie gości
- Podstawy miksologii
- Rozliczanie usług kelnerskich
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 11. Organizacja usług gastronomicznych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy gastronomii
- Planowanie usług gastronomicznych
- Organizowanie usług gastronomicznych
- Rozliczanie usług gastronomicznych
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
Technik żywienia i usług gastronomicznych
HGT 2. Przygotowanie i wydawanie dań
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
- Przygotowanie dań
- Wydawanie dań
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
HGT 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Planowanie żywienia
- Organizowanie produkcji gastronomicznej
- Prowadzenie usług gastronomicznych
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów