Branża ochrony
i bezpieczeństwa osób i mienia

Technik bezpieczeństwa i higieny pracy

technikum

BPO 1. Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Monitorowanie przestrzegania przepisów prawa określających wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy
  3. Doskonalenie ergonomicznych warunków pracy
  4. Opracowywanie i opiniowanie planów modernizacji i rozwoju zakładu pracy zapewniających poprawę stanu bezpieczeństwa i higieny pracy
  5. Ocena ryzyka zawodowego
  6. Ustalanie okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych
  7. Organizowanie i prowadzenie szkoleń wstępnych oraz popularyzacja problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy
  8. Język obcy zawodowy
  9. Kompetencje personalne i społeczne
  10. Organizacja pracy małych zespołów

Technik ochrony fizycznej osób i mienia

technikum

BPO 2. Ochrona osób i mienia

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy ochrony i bezpieczeństwa osób i mienia
  3. Organizowanie ochrony osób
  4. Zabezpieczenia techniczne wspomagające ochronę osób i mienia
  5. Zapewnianie ochrony obszarów, obiektów i urządzeń podlegających obowiązkowej ochronie
  6. Realizowanie ochrony transportowanego mienia
  7. Zapewnienie bezpieczeństwa na imprezie masowej
  8. Język obcy zawodowy
  9. Kompetencje personalne i społeczne
  10. Organizacja pracy małych zespołów

Technik pożarnictwa

technikum

BPO 3. Wykonywanie działań ratowniczych

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Obsługa sprzętu ratowniczego
  3. Wykonywanie czynności ratowniczych podczas pożarów, klęsk żywiołowych i innych miejscowych zagrożeń
  4. Wykonywanie zadań związanych z przebiegiem służby
  5. Język obcy zawodowy
  6. Kompetencje personalne i społeczne
  7. Organizacja pracy małych zespołów

BPO 4. Zarządzanie działaniami ratowniczymi

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Identyfikowanie zagrożeń
  3. Kierowanie działaniami ratowniczymi podczas pożarów, klęsk żywiołowych i innych miejscowych zagrożeń
  4. Kierowanie przebiegiem służby
  5. Język obcy zawodowy
  6. Kompetencje personalne i społeczne
  7. Organizacja pracy małych zespołów