Piekarz

szkoła branżowa I stopnia

Materiały edukacyjne

Dział SPC 3.1 z podstawy programowej

Uczeń:

  1. charakteryzuje pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią,
  2. rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska,
  3. określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy,
  4. określa zagrożenia związane z występowaniem czynników szkodliwych w środowisku pracy,
  5. organizuje stanowisko pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
  6. stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych,
  7. stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska na stanowisku pracy,
  8. udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego.

Film

Krótki opis

Prezentacja

Plik PDF

Poradnik ucznia

Plik PDF

Test wiedzy

Krótki opis

Opis filmu
E-klasa Patronacka
Opis filmu
E-klasa Patronacka

SPC 3. Produkcja wyrobów piekarskich

  1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  2. Podstawy przemysłu spożywczego
  3. Magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
  4. Wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie
  5. Obrabianie kęsów ciasta
  6. Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek
  7. Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
  8. Język obcy zawodowy
  9. Kompetencje personalne i społeczne