Materiały edukacyjne
Dział SPC 4.1 z podstawy programowej
Uczeń:
- charakteryzuje pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią,
- rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska,
- określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy,
- określa zagrożenia związane z występowaniem czynników szkodliwych w środowisku pracy,
- organizuje stanowisko pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
- stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych,
- stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska na stanowisku pracy,
- udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego.
Film
Krótki opis
Prezentacja
Plik PDF
Poradnik ucznia
Plik PDF
Test wiedzy
Krótki opis
Opis filmu
E-klasa Patronacka
Opis filmu
E-klasa Patronacka
SPC 4. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Wykonywanie rozbioru i wykrawania mięsa
- Przygotowanie mięsa i tłuszczów surowych do magazynowania i dystrybucji
- Wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- Przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do magazynowania i dystrybucji
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne