Materiały edukacyjne
Dział SPC 5.1 z podstawy programowej
Uczeń:
- charakteryzuje pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią,
- rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska,
- określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy,
- określa zagrożenia związane z występowaniem czynników szkodliwych w środowisku pracy,
- organizuje stanowisko pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
- stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych,
- stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska na stanowisku pracy,
- udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego.
Film
Krótki opis
Prezentacja
Plik PDF
Poradnik ucznia
Plik PDF
Test wiedzy
Krótki opis
Opis filmu
E-klasa Patronacka
Opis filmu
E-klasa Patronacka
SPC 5. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Prowadzenie obróbki wstępnej surowców rybnych
- Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów rybnych
- Przygotowywanie surowców, półproduktów oraz przetworów rybnych do dystrybucji i magazynowania
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne