Branża spożywcza
SPC 1. Produkcja wyrobów cukierniczych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów
cukierniczych - Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych
- Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów
cukierniczych - Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
SPC 2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Magazynowanie i przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych
- Prowadzenie operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych
- Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych
- Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do dystrybucji
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
SPC 3. Produkcja wyrobów piekarskich
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- . Magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
- Wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie
- Obrabianie kęsów ciasta
- Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek
- Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
SPC 4. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Wykonywanie rozbioru i wykrawania mięsa
- Przygotowanie mięsa i tłuszczów surowych do magazynowania i dystrybucji
- Wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- Przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do magazynowania i dystrybucji
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
SPC 5. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Prowadzenie obróbki wstępnej surowców rybnych
- Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów rybnych
- Przygotowywanie surowców, półproduktów oraz przetworów rybnych do dystrybucji i magazynowania
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
Technik przetwórstwa mleczarskiego
technikum
SPC 2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Magazynowanie i przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych
- Prowadzenie operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych
- Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych
- Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do dystrybucji
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
SPC 6. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Organizowanie produkcji wyrobów mleczarskich
- Produkcja wyrobów mleczarskich
- Nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów
Technik technologii żywności
technikum
Na podbudowie:
SPC 1. Produkcja wyrobów cukierniczych /lub
SPC 2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń /lub
SPC 3. Produkcja wyrobów piekarskich /lub
SPC 4. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych /lub
SPC 5. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
SPC 7. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Organizowanie przebiegu procesów technologicznych w
przetwórstwie spożywczym - Nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- Język obcy zawodowy
- Kompetencje personalne i społeczne
- Organizacja pracy małych zespołów